Meny

Armsvett

Botox mot svettningar i armhålorna.

Botox mot armsvett

Alla människor svettas och de flesta besväras någon gång av att svettas för mycket. Det är helt normalt och kan bero på till exempel stress, värme eller infektion. Om man däremot svettas så mycket att man känner sig hämmad i sitt vardagliga liv kan man lida av besvärlig svettning, så kallad hyperhidros. Hyperhidros är ett tillstånd som sägs vara ärftligt. De som lider av hyperhidros tänker ofta på sina besvär, mer eller mindre varje dag. Därför lägger man också ner mycket tid på att försöka dölja sina svettningar. En del tar med sig en extra tröja till skolan eller jobbet. Somliga väljer att bara klä sig i vissa färger eller att ha dubbla lager för att försöka dölja sina svettfläckar.

Många som lider av hyperhidros upplever att de på grund av situationen blir defensiva och bara kan tänka på hur de ska dölja sin svett. Följden blir att de har svårt att fokusera på andra, hålla ett samtal eller lösa en uppgift utan att bli medvetna om sina svettningar. Nio av tio kan bli hjälpta av botulinumtoxin mot sin armsvett.

Behandlingen

Genom den senaste tekniken inom injektionsbehandlingar kan vi på Gävledalakliniken hjälpa dig som lider av hyperhidros eller dig som bara önskar bli av med dina svettningar i armhålan genom att injicera botulinumtoxin i området. Botulinumtoxin förhindrar sedan nerverna i det behandlade området att signalera till svettkörteln vilket leder till att du som patient helt blir av eller delvis blir av med dina svettningar.

Efter att ha pratat lite med din behandlare och rengjort området injiceras botulinumtoxin på flera ställen i hudområdet i armhålan. Inför behandlingen använder vi Emla-kräm på området som ska injiceras, vilket gör att det oftast inte alls känns.

På grund av infektionsrisken skall man inte raka sig i armhålan samma dag som man får denna behandling.

Konsultation

Konsultation hos läkaren är alltid kostnadsfri när det gäller injektionsbehandlingar hos oss på Gävledalakliniken.

På konsultationsdagen får du fylla i ett hälsoenkät med information om dig och under själva konsultationen går du igenom dina önskemål och utifrån detta görs en noggrann behandlingsplanering.

Vanliga frågor och svar

Behandlingen tar cirka 30 minuter.

Vanligtvis märker patienten en förbättring redan den första veckan efter sin behandling. Effekten håller sedan i sig i genomsnitt 6 månader och 1 av 4 patienter märker fortfarande effekt efter ett år. När effekten börjar avta kan du vid behov få behandling igen, men inte oftare än var 16:e vecka.

Biverkningar av botulinumtoxin är oftast lokala och övergående. Allergisk reaktion kan förekomma men är mycket ovanligt.

  • Ej ha en infektion, feber, sjukdomskänsla i kroppen. (snuva är ok)
  • Ej heller kvissla eller finne på injektionsområdet.
  • Ej vara gravid eller amma.
  • Om man äter Magnecyl eller Ipren eller liknande kan man lättare få blåmärken i injektionsområdet.
  • Rekommenderar för smärtlindring att köpa Emlasalva på Apoteket och smörja ett tjockt lager på injektionsområdet cira 1 timme före behandling.
  • Välja behandlingsdag en dag då man inte ska träna samma kväll.

Behandlingsresultatet kan tidigast börja ses efter 3-4 dagar och varar generellt cirka 4-6 månader.

Du ska inte träna eller bada bastu samma dag som behandlingen görs. 

Är behandlingen rätt för dig?

Har du tröttnat på besvärlig armsvett? Hör av dig till oss så bokar vi in dig på en första konsultation.