Meny

Framfall

Har du symtom som urinläckage och ett skavande underliv?

Är du ofta kissnödig?

Är du ofta kissnödig, även om du precis har kissat? Har du svårt att kissa eller läcker du urin? Känner du att någonting buktar ut som en bulle i slidmynningen eller att det känns tungt och skaver i underlivet? Då kan du ha framfall.

Behandlingar

Framfall besvärar inte alla. Om du inte har besvär behöver du ingen behandling och genom att göra knipövningar kan du eventuellt förhindra att du får symtom.

Insättning

Hos oss får du den hjälp du behöver. Om det är urinblåsan som sjunker ned eller om livmodern är sänkt kan en speciell plastring föras upp i slidan och lyfta upp framfallet.

Operation

Har du mycket besvär kan en operation bli aktuell. Det kan göras på flera olika sätt. Varje år genomgår ungefär 6 000 kvinnor i Sverige operation för framfall, vilket gör det till den vanligaste gynekologiska operationen.

Kvinnor med framfall kan ibland samtidigt ha ansträngningsinkontinens. Vid operation av framfall kan man samtidigt, vid behov, göra en inkontinensoperation. Vid behov av denna operation remitteras du vidare till en annan klinik.

Vanliga frågor och svar

Framfall (prolaps) är en försvagning av vaginalväggen. Man kan ha framfall av urinblåsan, livmodern eller ändtarmen.

Framfall efter förlossning kan ge stora vaginala bristningar och klipp i samband med förlossningen. Risken för framfall ökar med antalet förlossningar.

Är behandlingen rätt för dig?

Besväras du av framfall? Kontakta oss för rådgivning så hjälper vi dig med rätt behandlingsmetod.