Meny

Preventivmedel

Behöver du hjälp att hitta ett fungerande alternativ för dig?

Information om preventivmedel

Preventivmedlet som du använder ska inte bara skydda dig mot oönskad graviditet. Det ska även passa din livsstil, personlighet och din kropp. Det finns en rad olika preventivmedel. Behöver du hjälp att hitta rätt preventivmedel för dig? Kontakta oss för mer information. 

Olika alternativ

Här nedan har vi listat några alternativ på preventivmedel som funkar för många kvinnor.

P-piller är en hormonell metod för att förhindra ägglossning. P-pillret kan antingen innehålla en kombination av gestagen (gulkroppshormon) och östrogen (kombinationspiller) eller bara gestagen (minipiller). Kombinationspiller är dessutom dubbelverkande, så om ett ägg skulle bli befruktat har slemhinnan i livmodern förtunnats, vilket gör att det befruktade ägget inte fäster.

P-ringen är en mjuk plastring som du själv för in i slidan. Den innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller, östrogen och gestagen. Varje ring skyddar mot graviditet i en månad. Den sitter i slidan i tre veckor, sedan tar du ut den fjärde veckan. Då får du mens. Efter en vecka sätter du in en ny ring.

P-stavar sätts in under huden på överarmens insida och utsöndrar gulkroppshormon. P-staven räcker i tre eller fem år.

P-spruta som preventivmedel innebär att gulkroppshormon sprutas in i en muskel. Hormonet sprids därefter ut i kroppen i små doser. Injektionen upprepas ungefär var tredje månad.

Spiral som preventivmedel sätts in i livmodern genom livmodermunnen med hjälp av en applikator. I livmodern fälls armarna på spiralen ut och förhindrar att ett befruktat ägg inplanteras i slemhinnan.

Det finns både hormon- och kopparspiraler. Hormonspiraler är något säkrare. Om kvinnan väljer en hormonspiral är det vanligt att hennes menstruationsblödningar upphör, medan de kan bli något rikligare vid användning av en kopparspiral. Kvinnor som har besvär med mensvärk rekommenderas att inte använda kopparspiral, då smärtan kan öka.

Spiraler sätts in av läkare med specialistkompetens. Spiralen kan vara kvar i 5–10 år beroende på typ.

Hormonfria preventivmedel såsom cervixpessar, preventivgel samt vaginalpessar ordnas vanligen via en barnmorska.

När bör jag söka rådgivning?

Känner du dig osäker på vad som passar dig så är du välkommen att kontakta oss på Gävledalakliniken. Vi har mångårig erfarenhet inom gynekologi och har mottagning i Läkarhusets lokaler i Gävle.