Meny

Rektoskopisk undersökning

En metod för att utesluta farliga förändringar i tarmen.

ändtarmsundersökning

Rektoskopi är en enkel metod för att undersöka ändtarmen. En rektoskopi görs för att se om det finns några sjukliga förändringar i tarmen, som till exempel tumörer, polyper, hemorrojder eller inflammationer.

Hur går det till?

Man får oftast ligga ner på vänster sida när läkaren för in rektoskopet. Om det behövs gör läkaren rent med en liten sug som förs in i rektoskopet. För att tarmen ska bli lättare att undersöka spänns den upp genom att luft pumpas in genom röret. Ibland tas också ett litet prov från ändtarmen med hjälp av en tång. Det kan kännas lite obehagligt när luften pumpas in, men det brukar inte göra ont. Undersökningen tar ungefär tio minuter.

Vanliga frågor och svar

Nej, undersökningen gör inte ont. 

En undersökning med rektoskop tar cirka tio minuter.

För att ändtarmen ska vara ren behöver du helst ta ett lavemang på kvällen innan och ett på morgonen undersökningsdagen. Har du problem med pågående blödning räcker det med ett lavemang 1–2 timmar innan undersökningen.

Har du tid för rektoskopi tidigt på morgonen kan du gärna vänta med frukost tills efter undersökningen, om du inte har diabetesbehandling.

Vi rekommenderar att du köper 2 st Klyx 120 ml på Apoteket. Klyx-förpackningen kan värmas i varmvatten till kroppstemperatur innan användning.

 1. Vrid av förslutningen på toppen av flaskans pip.
 2. Smörj pipen med vaselin eller genom att pressa ut några droppar Klyx.
 3. För in pipen försiktigt i ändtarmen och pressa långsamt ut lösningen (lättast i
  liggande).
 4. Dra ut pipen, med flaskan fortfarande sammanpressad för att förhindra att
  innehållet sugs ut igen.
 5. Försök att hålla kvar lösningen i 5 minuter i tarmen så att den hinner mjuka upp
  avföringen.

  Bruksanvisning finns också i förpackningen.

Är undersökningen rätt för dig?

Rektoskopi används för att undersöka ändtarmen. En rektoskopi görs för att se om det finns några sjukliga förändringar i tarmen. Boka tid för undersökningen hos oss.