Meny

De Quervains syndrom

Gör det ont att röra tummen? Det finns hjälp att få.

Smärta vid rörelse

Tillståndet kallas även stenoserande tendovaginit och är ett smärttillstånd över första senfacket där senorna som för ut tummen från handen löper.

Inflammationen ger smärta vid rörelser i tummen. Det kan orsaka problem med att lyfta och greppa saker. Smärtan lokaliseras på handens ryggsida ovanför tumbasen.

behandlingar

Man börjar med att undersöka och säkerställa diagnos. Det finns tillstånd som liknar De Quervain. Brosknedslitning i tumbasen (Tumbas artros) är ett exempel på detta. Denna diagnos säkerställs med vanlig slätröntgen.

Cortisoninjektion

Man måste alltid jämföra med den friska sidan. Har patienten inte fått ortos utprovas det nu. En utmärkt behandling är cortisoninjektion med lokalbedövningsmedel som man sprutar direkt ner i senfacket. Det kan göra ont 2–3 dagar efter injektionen, men därefter minskar svullnaden och patienten blir i regel smärtfri. Man bör dock undvika rörelser som utlöste det hela. Antiinflammatoriska läkemedel, i tablettform eller som gel, kan provas.

Operation

Om de första åtgärderna med vila, stödortos och cortisoninjektion inte har hjälpt och patienten fortfarande har ont finns indikation för operation. Ingreppet är relativt enkelt och utförs i lokalbedövning. Man lägger ett rakt eller vinklat snitt över första dorsala senfacket och delar sedan taket på den tunnel i vilka senorna löper. Senan till APL (abduktor pollicis longus) kan bestå av flera senspeglar.

EPB (extensor pollicis brevis) kan gå i ett extra fack, vilket även det måste delas för att patienten ska bli smärtfri. Huden sys med stygn som tas efter ca 14 dagar, samtidigt som tas bandaget bort. Det är tillåtet att använda handen under bandagetiden, men extremt tung belastning bör undvikas. Sjukskrivningslängden varierar med arbetet – men överskrider sällan 3 veckor.

 

Intyg

Vi utför även intyg för invaliditetsbedömning gällande hand, arm och axel, knä, fotleder samt fötter.

Vanliga frågor och svar

Repeterande eller ovana rörelser med tummen leder till ett inflammatoriskt tillstånd kring första sträcksenefacket, vilket bidrar till svullnad. Ibland finner man ingen orsak till symptomdebuten.

Alla kan drabbas av De Quervain. Det finns dock en överrepresentation bland medelålders kvinnor och ammande mödrar.

Undvik belastning och vila tummen. Smärtstillande läkemedel kan behövas mot smärtan. Det finns receptfria, antiinflammatoriska läkemedel och stödskena på apoteket.

Arbetsterapeuten i patientens distrikt provar ut en välanpassad vilo-skena (ortos). Patienten får information hur denne kan arbeta utan att anstränga tummen. Sjukgymnastik har ingen lindrande effekt.

Resultatet efter en operation av De Quervain är oftast bra. Patienten blir snabbt smärtfri. Svullnad kring operationsområdet försvinner efter 4–6 veckor.
Känselnedsättning kring såret och utmed tummens ryggsida är inte ovanligt. Orsaken är att nerven som försörjer detta område hållits undan under operation och därmed fått en liten tryckskada. Nerven återhämtar sig efter några veckor.

Är behandlingen rätt för dig?

Våra ortopeder har mångårig erfarenhet av ortopedisk kirurgi. Boka en tid med en av våra specialistläkare för att höra mer om behandlingarna av De Quervain.