Meny

Sterilisering för män

Sterilisering är ett alternativ till preventivmedel.

vad betyder sterilisering?

Sterilisering för män, även kallat vasektomi, kan vara ett bra alternativ för dem som inte önskar fler barn, eller för de som inte vill eller kan använda sig av preventivmedel.

Manlig sterilisering och kastrering är viktigt att skilja på. Vid sterilisering bryter man själva vägen som spermierna färdas, men hormonproduktionen påverkas inte. Vid kastrering tar man bort de manliga hormonproducerande organen testiklarna. Sterilisering påverkar således inte sexlusten (libido) och man märker heller ingen skillnad på sädesuttömningen.

 

innan beslut

Eftersom detta ingrepp inte går att återställa, går vi i lugn och ro igenom all relevant information kring sterilisering samt andra sätt att skydda sig. Därefter får patienten skriva på ett dokument utfärdat av socialstyrelsen om att informationen är mottagen.

Vanliga frågor och svar

Sterilisering är ett oåterkalleligt ingrepp som inte går att återställa.

Ingreppet sker i lokalbedövning. Ett litet snitt läggs på pungen, så man kan komma åt båda sädesledarna. Man tar bort cirka en centimeter av dessa.

Det är mycket ovanligt med svåra komplikationer. Blödning är den vanligaste som kan komma att uppstå. Patienten kan få ett blåmärke som försvinner efter en kortare tid, då huden i pungen är mycket tunn.

Patienten kan åka hem redan ett par timmar efter ingreppet och du kan arbeta som vanligt dagen efter ingreppet.

Mannen måste fortsätta att skydda sig i fyra till sex månader efter ingreppet, tills dess att man får bekräftelse, via nytt spermaprov, att det inte finns kvarvarande viabla spermier.

Är behandlingen rätt för dig?

Då ingreppet inte går att återställa är det viktigt att ditt beslut är genomtänkt. Du kommer, tillsammans med en specialistläkare, gå igenom all information som behövs.